реклама


Как да се отървем от досадната хрема без лекарства и капки у дома?

Как да се отървем от настинка?Хремата не я отнасяме към сериозните заболявания но е неприятна, и е необходимо да се лекува. В края на краищата, ако не го направите, то може лесно да стане хронична и в този случай ще имате по-сериозни здравословни проблеми, отколкото постоянна да ви тече носа. Напълно възможно да се отървете от ня без лекарства, а само чрез прилагане на различни народни методи и рецепти за това. Кои са най-добри? На първо място, не използваме лекарства, т.е. „химия“, което означава, че тези средства може бъдат използвани за лечение на хрема, както при дете, така и при бременни жени. Разбира се, организмът на всеки от нас реагира по различен начин на всякакви лекарствени препарати и процедури, включително и народни. Така че, трябва да знаете дали този или онзи метод е подходящ за вас, или е по-добре да потърсите нещо друго.

Как да се излекува хрема при възрастен или дете? Прости народни домашни методи

 Растриване на краката

Методът е много известен и често се използва не само за лечение с народна медицина, но и при комбинирана употребата с лекарства. Загряването на краката става най-добре не във ваната, а в леген, в който се налива гореща вода. Ефектът от тази процедура ще се подобри, ако добавите  и суха горчица и сол.  Дръжте ги до тогава, до когато потта не избие на челото ви. След появата и, извадете краката  и ги избършете, след което си обуйте вълнени чорапи. Разбира се, най-добре е да правите това вечер, когато не е нужно да ходите никъде. Така ще успеете да запазите цялата тази топлина, която ви е дала тази проста процедура на вашия организъм .

Пием топъл чай или горещо мляко

Различни сортове чай и добавки към него често използваме, за да помогнем на тялото си в различни ситуации. При настинка той също ще ви помогне. В този случай чаят се използва най-добре с малини или го заменете с топло мляко и лъжица мед. Пиенето на тези напитки, е добре да се прави и вечер, което ще ви помогне да улесните дишането, а това означава, че ще можете да спите добре. Основното нещо е да реагирате бързо, т.е. да започнете това лечение още в началния етап при появата на първите симптоми, което ще ви позволи да постигнете положителен резултат буквално на следващия ден.

Инхалация

Своевременните инхалации също могат да помогнат при хрема. При тяхното извършване е необходимо да бъдем предпазливи, тъй като парата може да бъде много гореща. За направата на инхалации е по-добре да се използва емайлиран съд, или най-добре специалното устройство за тази цел – пулверизатор, където се варят билките. Това може да са например лайка, жълт кантарион, както и невен.

Инхалация при хрема

Масажът, който трябва да се направи на синусите на носа преди инхалация, значително увеличава ползата от цялата процедура.

Лук и чесън

Трудно да си представим народната медицина без употребата на тези зеленчуци, включително и при борбата срещу обикновената настинка. В този случай те се използват  просто за дезинфекция на въздуха у дома. Лук с чесън (може да е заедно или поотделно, по Ваша преценка) ситно нарязан и поръсени върху чинийки, които поставят наоколо.

Можете да оставите такава чиния, например, върху шкафа, така че да не се вижда. Миризмата от нея така или иначе ще се усеща в стаята. Този метод работи особено ефективно, ако поставите тази чиния близо до леглото (най-добре до главата). На сутринта ще се почувствате много по-добре.

Използване на лечебни растения

Те са достатъчно много и, разбира се, човек не бива да забравя за тях, когато се бори с настинката. Можете, например, да използвате сок от Каланхое  като натурални капки нос. За да си го направите, е достатъчно да откъснете само един лист от растението и да изцедите сока, който след това се капва с пипета. Най-добре е този сок да се използва в самото начало на заболяването, което, разбира се, ще увеличи неговата ефективност.

Алоето е друг „домашен лечител“, който се справя добре с хремата.  От неговите листа изстискайте сок, който след това да капнете в носа, както със каланхоето. При деца и бременни жени, тези капки  не водят до никакви алергични реакции, така че използването няколко пъти на ден, хремата бързо преминава.

реклама