реклама


Как да се отървем от миризмата на пот

Как да се отървем от миризмата на пот

Всички хора се потят. В повечето случаи, за да се отървеш от миризмата на пот, има достатъчно обикновени ежедневни хигиенни процедури, но в някои случаи тази миризма е толкова силна и устойчива, че са необходими специални средства.

Хората започват да се потят скоро след раждането, по време на пубертета се променят съставките на потта и потенето. Подобреното разпределение на потта води до физическо усилие, емоции, топлина. Интензивността се влияе и от настроение, здраве, някои храни и напитки, някои лекарства.

Сам по себе си, този процес е полезен за тялото: той осигурява терморегулация и премахва вредните вещества. Но понякога миризмата на пот е толкова силна, че става проблем.

Понякога напълно чисти хора, които редовно вземат душ и използват всички обичайни хигиенни средства, се оплакват от силна неприятна миризма от под мишниците или краката. А миризмата на изпотяване е толкова упорита, че е трудно да се премахне дори и да се използват детергенти и с помощта на дезодоранти. Очевидно е, че почти веднага след измиването е почти невъзможно да се изперат дрехите, обувките излъчват ужасен „аромат“ и това се превръща в истинско бедствие. Изглежда, че не можете да се отървете от миризмата на пот.

Причини за силната миризма на пот

Прясната пот няма мирис. Но човешката кожа не е стерилна, много бактерии и гъбички живеят по тялото. Това е естествена флора на тялото и е различно за различните хора. Продуктите които се отделят по време на живота на бактериите миришат. Те също могат да причинят лош дъх .

Някои заболявания причиняват промяна в състава на потта, използването на лук, чесън в големи количества може също леко да засили обичайната миризма на пот. Много привърженици на вегетарианството казват, че когато престанат да ядат месо, телата им започват да миришат по различен начин.

Съставът на секретите на потните жлези варира при всеки различен човек. Това зависи от храненето и от много други фактори. Отдавна е известно, че някои хора почти не ги хапят комари, а други – постоянно. Бактериите също се размножават трудно върху някои тела, докато на други процъфтяват.

Средства за борба с миризмата на пот

За да се отървете от миризмата на пот, нанесете антибактериален сапун, изберете дезодоранти, които имат неблагоприятен ефект върху бактериите, третирайте дрехите и обувките със специални антимикробни средства.

Полезно и безопасно е да се третират аксиларните области с обикновена сода за хляб . Това се прави просто: под душа след цялостно измиване с мокри ръце, вземете малко сода за хляб и леко намажете подмишниците, задръжте  за около пет минути и  изплакнете. Можете също периодично да обработвате проблемни области с тампон, напоен с водка.

В борбата срещу неприятната миризма на пот е важно да запомните следното: за да се отървете от бактериите или гъби по кожата, не забравяйте, че те са във вашите дрехи. Нормалното изпиране няма да им помогне да се отървете от тях. Изварете онези дрехи, които не могат да бъдат обработени нормално.

реклама